EU-forslag om chatkontrol overgår DDR-metoder
EU har i sidste uge været på kanten til at indføre et lovforslag, der af bl.a. Dansk Erhverv er blevet kritiseret for at være “totalovervågning”. Forslaget vil pålægge app- og teleudbydere at scanne alle EU-borgeres tele- og chatbeskeder, under påskud om at bekæmpe børnemisbrug. EU-kommissionen er derved ved at virkeliggøre et overvågningsscenarie, der pga. de teknologiske muligheder overgår graden af overvågning i det gamle DDR. Hvor effektivt Stasi-medarbejderne dengang end formåede at overvåge sine medborgere, kan DDR ikke hamle op med EU’s nuværende planer. De vil have scannet al digital kommunikation EU-borgerne imellem – herunder krypterede beskeder. Forslaget kalder de chatkontrol, og lige pt. er det uklart, hvornår det igen bliver behandlet i EU-rådet.
Vejen til helvede brolagt med store ord
Næsten alle EU-borgere kan givetvis være enige om, at formålet om at bekæmpe af børnemisbrug er vigtigt. Men masseovervågning i så stor en skala, er en farlig vej at gå. Når først totalovervågning bliver gjort legitimt for at afskaffe én form for kriminalitet, kan det hurtigt blive en glidebane ind i et scenarie, hvor magthaverne vil bruge samme redskaber for at bekæmpe de fleste former for kriminalitet. Herefter vil EU de facto bero på en totalitær samfundsmodel. Med forslaget om chatkontrol, er det svært ikke at drage paralleller til diktatoriske samfund, som vestlig filosofi ellers profilerer sig på at være forskellig fra, såsom det gamle DDR.
Staten i gamle DDR blev netop kritiseret for at overvåge og aflytte sine borgere i ekstrem grad. Historiebøgerne er fulde med beretninger om skjulte mikrofoner i private hjem, såvel som con artister, der motiverede almindelige borgere til at spionere og stikke hinanden. Overvågningen var massiv, men Stasi havde ikke de samme remedier, som magthavere kan gøre brug af i dag. Blandt andet derfor har Dataetisk Råd sagt til Justisminister Peter Hummelgaard, at “de påtænkte midler i forslaget (…) ikke står på mål med det ellers anderkendelsesværdige formål” – ifølge mediet Radar.
I strid med grundlæggende rettigheder?
At værne om privatlivets fred er en grundsten i ethvert demokratisk samfund. Alligevel har den danske støttet forslaget om chatkontrol. Tilbage i oktober, udtalte Peter Hummelgaard til mediet Ingeniøren, at forslaget kan gennemføres “forordningen er i overensstemmelse med det europæiske charter for grundlæggende rettigheder”. Men SF’s EU-ordfører gav dog udtryk for det modsatte.
Når alt kommer til alt, kan man også argumentere for, at sådan en grad af masseovervågning taler imod retsstatsprincippet om “at man er udskyldig indtil det modsatte er bevist”. Det er under alle omstændigheder store, samfundsforandrende lovforslag, som EU trækker frem.